INFORMATIONSAFDELINGEN
27. januar 1969
PAM/LILU
UDKAST I
 
 
 
 

SYNOPSIS : "EDB-styret familieliv"

(Orienteringsforedrag af N.I. Bech, A/S Regnecentralen i forbindelse med dameprogram:
  torsdag den 27. februar 1969,
  på "EDB 69"-symposiet på Marienlyst (Helsingør) i dagene 24. - 28. februar 1969 (arrangør DANFIP).

- - - - o 0 o - - - -







INDDELING
 

A) Familien vågner op

B) Børn (vuggestue, skole, lektier)

C) Mand (indkøb, selskab planlægges, offentlige transportmidler, strøgtur)

D) Kvinde (biltur, auktion)

E) Familien (samles om eftermiddagen)

F) Selskab

G) Go'nat

Det efterfølgende er tænkt som en opremsning af en række medie-uafhængige billedsituationer (lysbilleder, film eller kæmpe-TV-skærm), der - med lyd - køres bag foredragsholderen (kommentatoren).
 

A) FAMILIEN (vågner op) (2 voksne, ca. 40 år og 3 børn, 1 lille, 1 pige på 7 år og 1 dreng på 15 år).

  1. Sol op, 25. juni 1984 kl. 3,20.
  2. Cadovius - boblehus - havecirkelsatellitby:
    1. fugleperspektiv
    2. øjenhøjde.
  3. Familiens hus præsenteres. Nana Ditzel-interieur (med flytbare pudearrangementer) og store TV-skærme og planter.
  4. Husdatamaten præsenteres.
  5. Familiemedlemmerne præsenteres medens de stadig sover. Nogle har musik (én Stockhausen, én Palestrina), andre f.eks. "havets brusen" i øresneglen styret af husdatamaten.
  6. Noget der viser, at familien - af husdatamaten - vækkes, når solen står op (det gør den kl. 3,29).
  7. Vækning via indbygget mekanisme i sengene. Medens man vågner, checkes temperatur, blodtryk m.v. af måleudstyr, placeret i sengen. Hvis helbredsalarm fra husdatamaten: diagnose på lille dataskærm i fodenden (eksempel: "OK - stå bare op" eller "ta' den me' ro - spis kun havresuppe").
  8. Medens familiens medlemmer gør toilette, laves morgenmaden automatisk, styret af husdatamatens morgenmadsprogram.
  9. Man spiser og får samtidig "morgenposten" ud på terminalprinter:
    1. bankkontoopgørelse - gårsdagens posteringer
    2. aktuelle regninger til "godkendelse"
    3. meddelelse fra "rivejern-samler selskabet" om en auktion i Hobro senere samme dag
    4. accept fra 8 om deltagelse i party samme aften.
  10. TV-morgenavis på stor-skærm:
    1. opremsning af aktuelle nyheder
    2. på tastatur vælger man, hvad man vil se, og kan endvidere på tastaturet vælge, hvor detailleret man ønsker nyhederne serveret
    3. fredsforhandlingerne i Paris er endnu ikke helt kommet i gang på grund af bordudformningsproblemet
    4. "fredsforhandlingerne" i tegneserieform:
      1. som Radiserne
      2. som Batman
      3. som Knold og Tot ville have gjort.
  11. Man kalder via terminal og husdatamaten den del af CPR-registeret, som er tilgængelig for enhver verdensborger (og som man selv input'er oplysninger i om sig selv, à la Kraks's Blå Bog). På terminal/dataskærm - eller bedre inf. på skærmen i 15 sekunder, hvorefter fotokopi af informationsindholdet på skærmen automatisk kommer ud af siden på skærmen, hvis man aktiverer en knap - kommer "Blå Bog" for de gæster, der skal komme om aftenen. Især interesserer vi os for, hvornår de hver især har været her sidst, hvad de fik til middag de sidste 3 gange, de besøgte familien, hvem de havde til bords, og hvilke special-interesser de har. Vi beder nu husdatamaten om at "komponere", nu baseret på ovenstående - menu, vine og bordplan.
  12. Kvinden forlader huset - gående til P-pladsen.
  13. De to store børn tager den lille til "vuggestuen" og går selv til skole.
  14. Manden går i svømmebassinet i haven...
  15. Klokken - vises via husdatamaten hele tiden med skiftende lys-tal i alle rum - er nu 4,30.


B) BØRN (vuggestue, skole, lektier)

  1. Klokken er 5,00.
  2. Endeløse rækker af børn i små "sengekasser" uden dyner og den slags.
  3. Tale- og sprogundervisning via højttalerarrangement i "kassen" (fransk, jydsk, japansk).
  4. Større børn går ind i skolen, der ligger inden for satellitbyens område (altså intet transportproblem).
  5. Gruppemøde med lærer/lærere om undervisningen og studieplaner.
  6. Mange børn i færd med fælles at lave kæmpe vægudsmykning.
  7. Børnesymfoniorkester 6 - 10 år - dirigeret fra stor-skærm - spiller "Finlandia". Et af familiens børn (pige) spiller basun (eller bastuba).
  8. Man forlader skolen kl. 8,00.
  9. Børnene er hjemme igen og sidder nu ved lære-terminalen/dataskærmen, der via husdatamaten kalder skole-datamaten op. Læreprocessen (ikke lektielæsning) starter og er udformet som en dialog mellem barn og maskine, der tilpasser sine spørgsmål og kommentarer til barnets svar. Eksempel med grøftegravning og procentregning (illustreres med billeder i den ene halvdel af skærmen), hvor barnet til at begynde med aldrig har hørt om procenter, men til slut mestrer feltet.


C) MAND (indkøb, selskab planlægges, offentlige transportmidler, strøgtur)

  1. Tiden går tilbage til 4,30, hvor manden sprang i svømmebassinet.
  2. Klokken er 5,00 - han er klar til at begynde "dagens gerning".
  3. På terminalen er nu indløbet menu og bordplan for aftenens selskab.
  4. Indkøb opdeles i 2 faser:
    1. normalforbrugsvarer (sæbe, tomatjuice, øl, tobak, kaffe, sukker o.s.v.) ankommer automatisk 1 gang om ugen. Kvantitet bestemt som aktuel middelværdi af familien forbrug af disse ting de sidste 12 måneder. Varerne ankommer fra supermarkedets flyvende basevarelager med helikopter, der hiver familiens "gamle køkkenskab" op og nedfirer en ny container (eventuel restbeholdning godskrives på familiens konto).
    2. Normalt bestemmes middagsmad m.v. for en uge ad gangen - og vil således være indeholdt i forrige punkt - men man kan naturligvis til enhver tid bestille præcis, hvad man lyster - supermarkedets flyvende baselager indeholder alt (næsten) fra synåle til TV-apparater; det leveres så på et bestemt tidspunkt hver dag. Alle varegrupper bestilles ved hjælp af lyspen på dataskærm, der viser den del af supermarkedets varekatalog (samtidig huskeseddel), man er interesseret i eller ved at man blot på terminalen skriver om, hvad man måtte ønske sig leveret.
  5. Manden er interesseret i en ny hat og beder om information om "dagens tilbud" og nyeste modeller og får at vide, at der netop samme dag kl. 12,00 er mannequinopvisning i et kendt hattefirma i Paris.
  6. Afgang lufthavnen. Man har ingen billet, men medbringer sin CPR-nøgle (plastnøgle, hvor "takkerne" udgøres af ens CPR-nummer kombineret med nationalitetsbetegnelse), som sættes i en "lås" i flyet, hvorefter sædet klapper ned. Flytid til Orly 9 minutter; passagerantal 1500 og billetpris debiteres (efter antal minutter CPR-nøglen sidder i låsen) via flyets datamat på den centrale økonomidatamat. Helikoptertransport fra Orly til taget af hattehuset, hvor der er mannequinopvisning i vaskeægte gammel stil, med dejlige damer og herrer og hatte (i alle størrelser med og uden blomster, fjer og bananklaser), festklædt publikum, små skødehunde og chimpanser og champagne o.s.v. Manden køber eller bestiller naturligvis en hat til slut. En nissehue "strikket" af mink-knurhår og med kvast af kolibribrystdun, pris N.Fr. 6.875,00 - som accepteres af ham efter konsultation (via terminal) af lommepenge/privatkontoen - kontanter eksisterer ikke mere). Kort besøg ved Napoleons grav og hjemme igen kl. 14,00.
  7. I Paris så han noget om en Cooxo-Matic (nyeste køkkenhjælpemiddel). Ved hjemkomsten beder han på sin terminal om, via dataskærm, at få TV-demonstration (3D naturligvis) af apparatet. Fin reklame-demonstration med musik, tekniske data, pris o.s.v. Når leverandørens præsentation er overstået skiftes over til "Statens Husholdningsråd", der eventuelt allerede har analyseret apparatet og derfor kan udtale sig. Skift til en række privatpersoner (end users), der i nogen tid har haft apparatet i brug og derfor ligeledes kan udtale sig. Manden køber ikke.

D) KVINDEN (biltur, auktion)

  1. Tiden skrues tilbage til kl. 11,00.
  2. Man ser kort kvinden + mange kolleger komme ud af meget moderne bygning/fabrik eller et olieraffinaderi (gode billedmuligheder i sidstnævnte), men man beskæftiger sig ikke med , hvad arbejde hun iøvrigt har.
  3. Biltur til Hobro
    1. Kvinden + 3 kolleger i bilen på vej ud af fabriksanlægget. Bilen kunne være en fin gammel Rolls Royce med alle faciliteter. Ellers må det være et uhyre af en stor, meget smart US-vogn. Kvinden er selv chauffør.
    2. Bilen "styres" imidlertid, via stadig indløbende information fra "bil-datamaten", en datalogger, der modtager oplysning fra vejbanen om tilladte hastigheder (grøn-bølge-system), vejbelægningsart (våd, tør, glat). Man bestiller, via bil-datamaten, plads på hovedvejen til Hobro og aktuel hastighed tilpasses, så man undgår ventetid.
    3. Bilen kommer til hovedvejen. Bil-datamaten switcher over til hovedvejs-datamaten, der nu overtager den fulde kontrol med kørselen.
    4. Kvinden skifter sæde (eventuelt drejer chaufførsædet), og man forsyner sig fra righoldigt barskab, og der spilles "skrapnæse" på et bord i midten af bilen, der kører afsted med 500 km.
    5. Storebæltsbro og Lillebæltsbro passeres.
    6. Man har gemt "skrapnæse" spillet tilside og bytter nu gamle rustne rivejern, der opbevares i fine kufferter med blåt fløjl. Man ser et enkelt katalog over rivejern med prisangivelser m.v. (à la et 1969-frimærkekatalog).
    7. Bilen nærmer sig Hobro. På bilens dataskærme kommer nu et bykort over Hobro med angivelse af auktionspladsen, dels information om P-plads.
    8. Bilen forlader hovedvejen næsten inde i Hobro og kører nu (styret) efter P-plads. Hun ledes af lysskilte i vejkanten eller ophængt over vejen. Skiltene bruger hendes CPR-nummer og navn. Ved ankomsten til P-arealet skiftes kontrollen over bilen over til P-plads-datamaten. Ej parkometer, men noget med CPR-nøgler - med andre ord automatisk postering i sand tid af P-pladstidsforbrug.
  4. Auktion
    1. "Auktionslokalet" er et pompøst, cirkulært udendørsarrangement med springvand og strygekvartetter og forventningsfulde folk. I forbindelse med hver siddeplads er der et trykknapsystem og CPR-nøglehul. Stor lystavle, hvor de aktuelle bud angives synligt for alle.
    2. Man indkøber efter spændende "dyst" (på lystavlen) (ingen anden lyd end musikken) et par fine rivejern og får udleveret dem (samt oprindelsescertifikater).
    3. Kort blik i bilen på hjemturen, hvor man, medens Lillebæltsbroen passeres, ser fodboldlandskamp i TV.

E) FAMILIEN (samles om eftermiddagen)

  1. Klokken er nu 14,00 - vejret er meget fint - og hele familien samles omkring svømmebassinet til datamixet cocktail, sammensat efter pågældende familiemedlems ønske, alder, vægt, helbred og træthedsgrad.
  2. Manden viser stolt sin hat frem. Kvinden vise sine nyerhvervelser frem. Glad og munter stemning.
  3. Mindste barn bliver bragt hjem fra vuggestue og sover i en hængekøje i haven.
  4. Mellemste barn leger alene på græsplænen med kæmpestore luftpude-byggeklodser i forskellige farver.
  5. Ældste barn går til en ven - der skal vises 2 D-film i TV, Dr. Zhivago og Chaplin "Moderne tider", og 2 D-film er "in" for tiden.
  6. Kvinden og manden spiller tennis med hinanden i slow-motion (det nyeste nye!) efter dog hver især at have varmet op med hver sin tennis-simulator, hvor man indstiller "modstanderens" slagstyrke, spillestil og kondition. Man får smidt (serveret) 1 bold ud ad gangen, og man returnerer på sædvanlig tennisfacon. Imidlertid skal det understreges, at den "rigtige" tennis er det, der glæder dem begge mest.

F) SELSKAB

  1. Klokken er nu 15,30.
  2. Der dækkes bord i haven.
  3. Der udvælges musikprogram efter "Kraks Blå Bog"-outputtet, modtaget om formiddagen.
  4. Bordkort placeres. Af ens bordkort fremgår endvidere de vigtigste oplysninger (Blå Bog) om de øvrige gæster.
  5. Toilette og omklædning (meget funktionel og avanceret påklædning).
  6. Gæsterne ankommer kl. 16,00.
  7. Der spises og drikkes på 1969-vis - dog er alt mere gennemført, maden er bedre og vinene mere udsøgte (dette er en vital interesse for alle mennesker). Brandenburgerkoncerterne er taffelmusik.
  8. Selskabsleg. Man deler sig i to hold. Man ser en dyrehavsbakke-ishockey- automat. Holdene sidder rundt omkring "banen" med "tørrehjelme" på hovederne. Hver tørrehjelm er, via en datamat, forbundet til én bestemt ishokey-spiller på banen. Således kan hver tørrehjelm "telepatisk" og via datamaten bestemme pågældende spillers spil. Billederne skifter mellem folk med tørrehjelm (ser mere og mere koncentrerede ud, sveder, ånder lettet op o.s.v.); klip fra ægte ishokeyfilm og dyrehavsautomat med dukkespillere. Alle engagerer sig 100% i spillet, og man er meget trætte efter et par kampe, hvor man flytter rundt på gæsterne, så de dels kommer til at spille mod og med alle de andre gæster. Ledsagemusik: Ravels Bolero tilpasset aktuel spil-situation.
  9. Ishokeyen er overstået, der serveres mælk, og man går i vandet.
  10. Der stilles op til rigtig gammeldags "squaredance" på terrassen, men musikken er elektronisk. Alle danser glade, og de svære variationer angives med "fødder og fodstillinger" på kæmpe-dataskærm.
  11. Farvel og tak
    1. Solen går ned kl. 20,55. Gæsterne begynder så småt at bryde op.
    2. Man følger en gæst, medens han småvakler til sin bil.
    3. I det øjeblik han har anbragt sin CPR (tændingsnøgle) i bilen, afsløres det på et lysende skilt i bilen, at den indbyggede "spritdetektor" har målt hans promille, der er for høj. Dataskærmen siger til ham, at han enten skal sove i 3 1/2 time eller komme hjem på anden vis!
    4. Han tager nøglen ud igen og sjokker afsted...

G) GO'NAT

  1. Det ældste barn vender hjem og udbreder sig begejstret om de camp'ede 2 D-film.
  2. Husdatamaten får, via terminal, besked om, hvornår familien skal vækkes dagen efter. Ligeledes information om nattens individuelle musikprogrammer og sammensætning af næste dags morgenmåltid.
  3. Fugleperspektiv af satellitbyen, der nu sover.
  4. Pludselig er der en kat, der mijawer kraftigt og vedvarende.
  5. Nærbillede af gamle støvler, der katapultes ud af husdatamaten, medens katten uforstyrret musicerer videre.
  6. Slutbillede af en kat og en bunke støvler. Ledsagemusik: Der er et yndigt land.


 
 

FIN
 
 

All rights reserved: HBH, AW, JV, PAM